Stadsgids Brussel | Enterprise Rent-A-Car

Stadsgids Brussel

Grand Place in Brussels, BE
 • Brussel staat voor het beste dat de oude en nieuwe Belgische cultuur te bieden heeft

  Met vele West-Europese hoofdsteden op niet meer dan 1000 km afstand is Brussel echt het kruispunt van Europa. Dankzij deze strategische ligging is de eens bescheiden stad uitgegroeid tot de officiële hoofdzetel van talrijke prestigieuze internationale organisaties zoals de Europese Unie en de NAVO. Het is dan ook niet vreemd dat Brussel door velen de 'hoofdstad van Europa' wordt genoemd.

  Hoewel Brussel de voorbije jaren vooral door het bedrijfsleven en de diplomatie in de schijnwerpers stond, zullen bezoekers net zo onder de indruk zijn van de rijke geschiedenis en de culturele verscheidenheid van de stad. Het oude Waalse en Vlaamse verleden heeft nog altijd een grote invloed en is voelbaar te midden van de moderne, stedelijke sfeer.

  Voor de meeste toeristen staat een bezoek aan de Grote Markt bovenaan hun lijstje van bezienswaardigheden – en terecht – want het is een van de meest bekoorlijke en indrukwekkende pleinen waarvan de oorsprong teruggaat tot in de middeleeuwen. Elke dag wordt het plein gevuld met de heerlijke geuren van de bloemenmarkt. Om de twee jaar bereiken de levendige kleuren en overweldigende geuren een hoogtepunt in de maand augustus wanneer de markt in één groot bloementapijt wordt omgetoverd.

  Het Koninklijke Museum voor Schone Kunsten herbergt een uitgebreide collectie. Als u alles wilt bezichtigen, kunt u beter in topvorm zijn! Maak een lijstje van de tentoongestelde werken die u ongetwijfeld wilt zien. Zo dwaalt u niet af wanneer u in de haast eindeloze vertrekken en objecten lijkt verloren te lopen. Voor hen die op zoek zijn naar een moderne museumervaring, is het Belgisch Stripcentrum een aanrader. Hier leert u alles over het ontstaan van Europese striphelden zoals Kuifje en De Smurfen.

  Brussel stond aan de wieg van de art nouveau-stroming die Europese kunstenaars in de 19e eeuw in de ban hield. Kunstliefhebbers hebben de kans om kennis te maken met het werk van twee typische art nouveau-meesters, de Belgische Victor Horta en Gustave Strauven, die in Brussel werd geboren.

  De bekende architecturale werken van beide artiesten zijn in de hele stad te bewonderen, waaronder in het Huis Tassel, het Hotel Solvay en het Huis Saint-Cyr. En als u maar niet genoeg kunt krijgen van de art nouveau-stijl, kunt u ook de woning van Victor Horta zelf bezichtigen. Het Hortamuseum bevindt zich in Sint-Gillis.

  Ouders met kinderen vinden in de Heizel beslist hun gading. Een bezoek aan het Atomium is zowel op wetenschappelijk als architecturaal vlak verrijkend. Deze replica van een ijzerkristal dat precies 165 miljoen keer is vergroot, werd speciaal ontworpen voor de Wereldtentoonstelling in Brussel van 1958. U vindt er ook een restaurant en activiteiten voor de kinderen.

  De Heizel biedt u bovendien de kans om ook de rest van Europa in slechts enkele uren te bezoeken in plaats van dagen of weken: Mini-Europa bevindt zich in het Bruparck, vlakbij het Atomium, en toont ruim 350 miniatuurmonumenten en plekjes vanuit heel Europa. U zult versteld staan van hoe prachtig deze modellen tot in de kleinste details zijn uitgewerkt.

  Een perfect plaatsje voor een frisse pint om een drukke dag af te sluiten? Dat mag geen probleem zijn in België dat wereldwijd bekendstaat voor zijn bierbrouwerstraditie. Maar ook het Bourgondische kantje van de Belgen wordt al snel duidelijk in de vele gezellige brasseries en klasserestaurants. Een heerlijke Belgische wafel? Geen toerist die eraan kan weerstaan! Of geniet van lekkere mosselen met frietjes of een ander internationaal Belgisch exportproduct als dessert: Belgische chocolade.

  De vele Brusselse parken en groene plekjes vormen een mooi decor voor lichamelijke inspanning of mentale ontspanning. De perfecte plek om even aan de drukte van de stad te ontsnappen. In het Zoniënwoud ten zuidoosten van Brussel laat Moeder Natuur het beste van zichzelf zien: geniet van deze kleurrijke natuurpracht tijdens warmere seizoenen of een uitgestrekt sneeuwlandschap tijdens de winter. In het uitgestrekte bos zijn paden voorzien voor wandelaars, fietsers en paardrijders, zowel voor korte als langere afstanden.

  Dankzij zijn internationale karakter, vele attracties en culturele verscheidenheid is Brussel een ideale daguitstap voor toeristen die West-Europa willen ontdekken. Antwerpen en Gent bevinden zich op amper 45 minuten afstand met de wagen en op iets meer dan twee uur bent u in Amsterdam.