Beyond Amsterdam

U kunt veel op de fiets doen in de Nederlandse hoofdstad, maar niet alles. Voorkom dat u op een rondvaartboot terechtkomt tussen de vele dagjesmensen en kijk eens buiten de stad. Verken plaatsen waar u het echte Nederland kunt zien. Misschien komt u dingen tegen waar u nog nooit eerder aan gedacht had.

Beyond Amsterdam
 • Zaanse Schans

  Reistijd: 20 minuten

  Hier draait alles om klompen en windmolens, en het is maar een kort ritje vanaf de toeristische hoofdstad. Dit stukje levende geschiedenis trekt veel mensen. De houten gebouwen, van windmolens tot zagerijen, werden in de jaren 60 verhuisd en brachten dit stadje tot leven. Ooit speelde deze toeristische plaats een belangrijke economische rol in de regio, beroemd om koekjes van Verkade en klompen, aardewerk en kaas. Deze producten kunt u tegenwoordig allemaal kopen in een van de vele souvenirwinkeltjes. Ondanks de drommen mensen die een bezoek brengen aan deze plek en de vele toeristische winkeltjes die hen verwelkomen, heeft de Zaanse Schans zijn charme van weleer weten te bewaren. Daardoor is deze bestemming uw tijd zeker waard.
 • Volendam

  Reistijd: 25 minuten

  Deze mooie vissershaven is tegenwoordig net zo populair bij dagjesmensen als vroeger bij schilders, vanwege het typische, charmante karakter. Wandel door het labyrint van vissershuisjes die langs de nauwe straatjes van het oude centrum staan en wie weet ziet u nog een enkeling die is uitgedost in de lokale klederdracht. Ongeveer elk half uur vertrekt er een veerboot naar het aardige schiereilandje Marken. U kunt ook een reisje ondernemen naar Edam, dat vlakbij ligt. Vooral hartje zomer is dit bijzonder leuk, omdat in juli en augustus elke woensdagochtend de historische kaasmarkt eventjes terugkeert.
 • Haarlem

  Reistijd: 30 minuten

  April is de perfecte tijd van het jaar om een bezoek te brengen aan Haarlem, de tulpenhoofdstad van de wereld. Ooit was deze stad het toneel van een economische zeepbel rond de prijs van tulpenbollen. Zo ver het oog reikt, wordt de stad omgeven door kleurrijke velden. Haarlem is regelmatig het terrein van het Bloemencorso en van een kermis die wordt gehouden op de Grote Markt, het historische plein middenin de stad. Haarlem kan ook terugkijken op een imposante bierbrouwgeschiedenis, een perfect excuus om wat lokale brouwsels te proberen nadat u een dagje door de vele musea en klinkerstraatjes van de stad hebt geslenterd. Het bockbier dat in deze regio veel gedronken wordt, wordt echter tegenwoordig ergens anders gebrouwen.
 • Den Haag

  Reistijd: 50 minuten

  De overheid zetelt niet in de buurt van de heldere neonlichten en toeristische trekpleisters van Amsterdam, maar in de wat verfijndere omgeving Den Haag, vroeger 's Gravenhage genoemd. In deze chique en kosmopolitische stad, in het hart van de internationale politiek, kunt u een cultureel stadstripje plannen. Al gauw zult u zien dat het niet alleen strakke pakken en drukke agenda's is wat de klok hier slaat. Vergeet niet dat de stad vlak achter de duinen ligt, naast een van de populairste vakantiebestemmingen van Nederland - de kustplaats Scheveningen. Den Haag is een ideale bestemming voor gezinnen en biedt tal van attracties die voor zowel jongere als oudere bezoekers aanlokkelijk zijn, bijvoorbeeld opvallende en eigenzinnige bezienswaardigheden zoals de miniatuurstad Madurodam.
 • Delft

  Reistijd: 50 minuten

  Ooit was Delft een wereldcentrum voor aardewerk. Het kenmerkende blauw-witte porselein waaraan het zijn naam gaf, wordt hier vandaag de dag nog steeds geproduceerd, ook al zijn er nog maar twee fabrieken in bedrijf. Delft is de geboorteplaats van Johannes Vermeer, de beroemde Hollandse meester en schilder van het 'Meisje met de parel' (een schilderij dat nog beroemder werd door de film 'Girl with a Pearl Earring'). De bekendste Delftenaar heeft tegenwoordig dan ook zijn eigen museum, het Vermeer Centrum. Om Delft te ervaren zoals de kunstenaar dat misschien ook wel gedaan heeft, gaat u naar de viswinkel die in de Hippolytusbuurt aan de gracht ligt, aan het einde van de Choorstraat. Deze viswinkel opende zijn deuren voor het eerst in 1342. Met meer dan 670 jaar geschiedenis is dit een van de oudste winkels ter wereld. Gelukkig zijn de vissen allemaal vers.