Bertha Benz-herdenkingsrit

Deze reis door de automobielgeschiedenis brengt u van Mannheim naar Pforzheim, langs dezelfde route die Bertha Benz ooit nam met haar twee zoons.

Ze legden de allereerste langeafstandsautorit af. Langs de route vindt u tal van charmante dorpjes die bol staan van Duitse geschiedenis. Dit is de ultieme pelgrimstocht voor autofans. U vangt een glimp op van de regio Baden in Duitsland, reist door de Odenwald-bergen en eindigt waar het befaamde Zwarte Woud begint. Het is wat u noemt een historische rit.

 • A. Mannheim

  U begint in Mannheim, gaat zuidwaarts richting Feudenheim en vervolgens naar IIvesheim, waar u zeker een bezoek moet brengen aan Schloss Ilvesheim. Het slot werd oorspronkelijk gebouwd in 1511. Het prachtige, modernere bouwwerk werd opnieuw opgetrokken in 1700 en is daarna in gebruik genomen als school voor visueel gehandicapten.

  14.1 km
  21 minuten

 • B. Ladenburg

  Dr. Carl Benz bracht zijn laatste dagen door in Ladenburg en is hier ook begraven. De stad bestaat al sinds de Romeinse tijd. De stad biedt tal van bezienswaardigheden, waaronder het Dr. Carl Benz Museum. Hier kunt u de geschiedenis van de auto bekijken, van bijvoorbeeld de eerste verbrandingsmotor tot een moderne Mercedes. Als u honger krijgt van het rondrijden, kunt u naar Die Kartoffel, oftewel 'De Aardappel'. Dit restaurant wordt beschouwd als een van de beste plaatsen in Duitsland om biefstuk te eten. De maaltijd wordt aan tafel geserveerd op een gloeiendhete steen, in een charmante, traditionele Duitse setting. Het is de perfecte plek om even te stoppen voordat u aan de rest van de herdenkingsroute begint.

  14.3 km
  15 minuten

 • C. Heidelberg

  Heidelberg

  Verlaat Ladenburg via de Schriesheimer Straße en geniet van het landschap. Rijd richting het zuiden over de Bergstraße tot u in het schilderachtige stadje Heidelberg aankomt. Heidelberg ligt in een van de warmste regio's van Duitsland en het oude centrum, de Altstadt, zit boordevol geschiedenis. De gotische ruïnes van Schloss Heidelberg zijn bewaard gebleven. Het slot heeft zowel de Dertigjarige Oorlog als de Negenjarige Oorlog vrijwel intact doorstaan. De schoonheid en de geschiedenis van Heidelberg zullen zelfs op de meest terughoudende bezoekers indruk weten te maken. Als u echter op zoek bent naar een plek waar kinderen zich kunnen vermaken, is ExploHeidelberg een aanrader. In dit wetenschaps- en mediacentrum kunnen kinderen leren door middel van interactieve experimenten.

  14.4 km
  15 minuten

 • D. Wiesloch

  Vanuit Heidelberg rijdt u verder langs de Bergstraße en de Rohrbacherstraße door de plaatsen Leimen en Nußloch, totdat u aankomt in Wiesloch. Deze stad is waarschijnlijk de belangrijkste stop van Bertha Benz’ reis. Ze stopte bij een lokale apotheek om Ligroin te kopen, een soort petroleum, om de kleine achterin geplaatste motor van genoeg brandstof te voorzien om naar het huis van haar moeder te kunnen rijden. In feite werd de kleine apotheek dus het eerste 'pompstation', wat vandaag de dag met een bord aan de voorkant wordt herdacht. De stad is grotendeels voetgangersgebied, dus parkeer de auto gerust even en wandel langs de oude ruïnes. U vindt hier ook tal van kleine cafés en winkeltjes. Omdat dit een wijngebied is, hebben de meeste bewoners hun eigen kleine wijngaarden.

  70.6 km
  49 minuten

 • E. Pforzheim

  Verlaat Wiesloch via de L594 totdat u op de B3 komt. Rij verder richting het zuiden door tal van stadjes, waaronder Bruschal, Weingarten en Kleinsteinbach, via de L570 en L621 totdat u aankomt in 'De Gouden Stad', Pforzheim. Deze plaats is beroemd om zijn juwelen en het verbluffende uitzicht vanaf de Wallberg. Deze prachtige stad is een romantische halte op uw route, met een ongelooflijke keur aan restaurants. Vooral Restaurant Pyramide is een aanrader. Om in het automobielthema te blijven, kunt u een interessant bezoek brengen aan het Voertuigmuseum. Als u even genoeg hebt van auto's, heeft Pforzheim een indrukwekkend Wildpark, met dieren van over de hele wereld. De stad heeft tal van hotels als u besluit om hier de nacht door te brengen.

  75.2 km
  55 minuten

 • F. Schwetzingen

  Nadat u door Hockenheim en Ketsch bent gereden, komt u aan in Schwetzingen. Deze spectaculaire stad is beroemd om zijn jaarlijkse festival voor klassieke muziek en opera. U vindt hier ook een paleis met elegante tuinen, die aangemerkt zijn als Europees cultureel erfgoed. De grote, traditionele zalen van het paleis lichten een tipje van de sluier op over het leven in de 18e en 19e eeuw. Het rococotheater is een hoogtepunt dat u gezien moet hebben. Als het reizen zijn tol heeft geëist, kunt u naar Bellamar gaan, dat een aantal binnen- en buitenbaden heeft die uitermate geschikt zijn voor kinderen. Volwassenen kunnen daarnaast ontspannen in een sauna, om bij te komen van eventuele reisstress.

  16.2 km
  19 minuten