Auto huren voor vakantie: een gids

Voor iedereen die op vakantie niet alleen maar op het strand wil liggen, maar ook de buurt wil verkennen is een auto gebruiken onvermijdelijk. Als je zelf geen auto hebt, maar wel een roadtrip door Europa wil maken deze zomer dan kun je dat met een comfortabele huurauto van Enterprise doen. Je vindt eenvoudig een geschikte huurauto voor op vakantie met deze tips. Ontdek hier alles wat je moet weten en waar je op moet letten bij het huren van een auto om mee op vakantie te gaan.

Onderzoek doen naar de bestemming

Voor je een huurauto uitkiest voor jouw vakantie is het verstandig om je in te lezen over je vakantiebestemming en de route daar naartoe. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten of jouw rijbewijs geldig is in de landen waar je rijdt of dat je een internationaal rijbewijs nodig hebt. Binnen de EU is dit niet nodig, maar als je de EU verlaat kan het wel verplicht zijn. Naast de rijbewijs voorschriften is het ook handig om de lokale verkeersregels even te bekijken, uit te zoeken waar tolwegen zitten en of er speciale regels zijn voor huurauto’s.

Stel het huurauto budget vast

Auto huurprijzen kunnen behoorlijk variëren afhankelijk van het type auto en de huurperiode. Onder andere de categorie van de vakantie huurauto heeft invloed op de prijs. Onze mini, economy en compact huurauto’s zijn goedkoper dan de auto’s uit de intermediate, full-size en premium categorieën. Daarnaast kun je kiezen voor extra uitrusting, zoals een navigatiesysteem of een kinderzitje. Daar komen ook extra kosten bij kijken waar je rekening mee moet houden in je budget. Bedenk van tevoren goed wat je echt nodig hebt en waar je op kan besparen, want binnen Europa kun je bijvoorbeeld ook gemakkelijk met je eigen smartphone navigeren.

Andere kosten waar je rekening moet houden bij het huren van een auto voor vakantie zijn huurauto verzekeringen, het aantal vrije kilometers en de kosten voor brandstof. Bij Enterprise zijn we 100% transparant over de autohuur kosten.

TIP: kijk altijd even of Enterprise een speciale aanbieding heeft waar je gebruik van kan maken in jouw vakantieperiode.

Kies het perfecte model uit het wagenpark

Welk type huurauto je nodig hebt voor jouw reis hangt af van een aantal factoren. Uiteraard speelt het aantal personen waarmee je op vakantie gaat een grote rol in de omvang van de huurauto. Ben je alleen of ga je met twee personen op pad, dan is een kleine auto voldoende. Maar reis je met jouw gezin of een groep vrienden dan wil je een grotere huurauto of misschien zelfs wel een busje huren. Ook met de hoeveelheid bagage houdt je rekening bij het uitzoeken van een vakantie huurauto.

Wat ook meespeelt bij de keuze van jouw ideale vakantie auto is of je een automaat of een handgeschakelde auto wil rijden. Zeker als je weinig ervaring hebt met rijden in een berggebied kan een automaat jouw vakantierit een stuk aangenamer maken.

Geef bij het boeken van jouw vakantie huurauto altijd aan wat jouw plannen zijn, zodat we een transparante prijsberekening kunnen maken en jij achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Pech met een huurauto?

Ook met huurauto’s en op vakantie kan je helaas te maken krijgen met pech en ongevallen. Je moet nog wennen aan de onbekende rijstijl van andere weggebruikers of schat de omvang van de huurauto verkeerd in. Een ongeluk zit in een klein hoekje en onzorgvuldig rijgedrag kan tot schade aan de auto leiden. Maar je hebt niet overal invloed op, want je kunt ook gewoon met pech langs de weg komen te staan. In veel van deze gevallen geldt gelukkig dat je het snel oplost als je goed voorbereid bent.

Zorg daarom dat je:

  • Volledig verzekerd bent tegen schade en diefstal;
  • Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluit;
  • Gebruik maakt van een vorm van pechhulp zoals de Roadside Assistance PLUS van Enterprise;
  • Belangrijke telefoonnummers van hulpdiensten opgeslagen en bij de hand hebt.

Huurauto terugbrengen na jouw vakantie

Voor je het weet is de vakantie alweer voorbij. Dat betekent dat je afscheid moet nemen van het vakantieritme en van de huurauto. Loop voor je de huurauto inlevert de volgende dingen na:

  • Haal al jouw bagage en andere spullen uit de auto, zorg ook dat je alle afval uit de auto haalt.
  • Tank de auto af
  • Noteer de kilometerstand
  • Controleer de auto op schade en documenteer wat je ziet met foto’s, ook als er geen (nieuwe) schade is. Zo voorkom je discussie.

Blijf je langer? Laat het weten aan de Enterprise ophaallocatie zodat ze jouw autohuurperiode kunnen verlengen.