Zo houd je de auto koel in de zomer

In het zomerseizoen kan autorijden een uitdaging zijn. De hitte kan niet alleen onaangenaam aanvoelen, maar ook schadelijk zijn, zowel voor de auto als voor jou als bestuurder en je passagiers. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je je auto koel houdt in de zomer. Ongeacht of je zelf een auto hebt of gaat huren.

 

Waarom is het belangrijk om je auto koel te houden in de zomer?

Een oververhitte auto kan leiden tot verschillende problemen, zowel voor jezelf als de auto. Het kan niet alleen leiden tot ongemak, maar ook tot ernstige gezondheidsproblemen zoals hitte-uitputting of hitteberoerte. Bovendien kan extreme hitte schade toebrengen aan de bekleding, het dashboard, en zelfs het elektronische systeem van de auto. Daarnaast kan de motor van een auto oververhitten als je deze langere tijd in extreme hitte gebruikt, wat kan leiden tot mechanische problemen.

Advies: laat je (huis)dieren en/of kinderen niet alleen achter in de auto wanneer je zelf een boodschap gaat doen. Ook als je maatregelen neemt, wordt je auto snel te heet. Politie en omstanders mogen in geval van nood een raam inslaan om het dier of de kinderen te bevrijden.

 

Hoe houd je je auto koel tijdens de zomermaanden?

Gebruik een zonnescherm of raamtint

Zonneschermen en raamtinten verminderen effectief de hoeveelheid zonlicht in je auto en kunnen daardoor warmte verminderen. Deze handige hulpmiddelen plaats je aan de binnenkant van je voorruit, ze blokkeren direct zonlicht dat op je dashboard en stuur valt. Hierdoor houd je de temperatuur in de auto aanzienlijk lager, waardoor de hitte draaglijker is als je terugkomt naar je geparkeerde auto. Zonneschermen zijn ook nuttig om de levensduur van je interieur te verlengen, omdat ze beschermen tegen vervaging en scheuren veroorzaakt door de zon. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen, dus je kunt er zeker van zijn dat je er een vindt die bij je auto past.

 

Parkeer in de schaduw

Als het mogelijk is, probeer dan een schaduwrijke plek te vinden om te parkeren. Hoewel het niet altijd mogelijk is om een schaduwrijke parkeerplaats te vinden, kan dit een groot verschil maken in hoe warm je auto wordt.

 

Ventileer

Ventilatie is essentieel om de luchtcirculatie in uw auto te bevorderen. Zet deuren open en schakel de ventilatie in voordat je de auto instapt om de hete lucht te laten ontsnappen en te vervangen door koelere buitenlucht.

 

Gebruik airconditioning verstandig

Airconditioning kan een echte life-safer zijn in de zomerhitte, maar je moet er verstandig mee omgaan. Zorg ervoor dat de airconditioning goed werkt en stel deze in op een comfortabele temperatuur. Zet je airco niet op de koudste stand. Een temperatuur tussen 21 en 23 graden Celsius is ideaal. Een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten kan namelijk voor verkoudheid of keelpijn zorgen. Wil je snel koelen? Gebruik dan de circulatiemodus. Als die aanstaat koelt de airconditioning de lucht binnen de auto in plaats van verse lucht van buiten aan te trekken. Hoewel dit je auto sneller kan koelen en brandstof kan besparen, is het belangrijk om deze modus niet constant te gebruiken. Zeker als je met meerdere mensen in de auto zit kan dit tot een tekort aan zuurstof leiden en een verhoogd gehalte aan kooldioxide in de auto.

 

Houd het hoofd en de auto koel

Een koele auto in de zomer vereist wat planning en aandacht, maar het is zeker de moeite waard. Volg deze tips om jezelf en je passagiers comfortabel en veilig te houden tijdens de hete zomermaanden. Vergeet niet, elke kleine actie om de zomerhitte te bestrijden kan een groot verschil maken!

Ga je op pad met een van onze huurauto’s? Al onze modellen zijn voorzien van airconditioning zodat jij comfortabel kunt rijden tijdens te zomermaanden.