Tolwegen in Europa een handige gids
Ga je met de auto op vakantie door Europa? Dan is de kans groot dat je met tolwegen te maken krijgt. Omdat we in Nederland geen tolwegen hebben, kan het even wennen zijn dat je hier tijdens je roadtrip door Europa wel rekening mee moet houden. Hier lees je alles over tolwegen in Europa, hoe je tol betaalt in verschillende landen en we geven je tips om tolwegen te vermijden.
Ook als je op vakantie gaat met een huurauto moet je rekening houden met tolwegen.
Waar vind je tolwegen in Europa?
Tolwegen zijn in veel Europese landen een belangrijke bron van inkomsten voor het onderhoud van de wegen. In Spanje, Frankrijk en Italië, zijn de snelwegen meestal tolwegen. Alleen als je die wegen oprijdt, betaal je tol voor het betreffende traject. In andere landen, zoals Oostenrijk, geldt een vignetplicht voor het gebruik van alle snelwegen. In Duitsland en België zijn wel tolwegen, maar hiervoor hoef je met een personenauto of camper geen tol te betalen.
Hoe werkt tol betalen in verschillende Europese landen?
Als je op Europatrip gaat, wil je vooraf de regels voor tolwegen kennen en de eventueel benodigde vignetten alvast bij je hebben. Als je deze zomer bijvoorbeeld naar Italië reist, kom je door verschillende Europese landen met tolwegen. Houdt er rekening mee dat elk land zijn eigen systeem en tarieven heeft voor het betalen van tol.
Tolwegen in Frankrijk
In Frankrijk betaal je tol (péage) bij de tolpoorten. Je kunt contant betalen, met een creditcard of met een Télépéage-badge. Die laatste optie is een elektronisch tolheffingssysteem dat automatisch het bedrag van je rekening afschrijft. Zo’n badge voor Télépéage is onder meer te verkrijgen bij de ANWB. Kies de juiste tolpoort door naar de borden boven de poorten te kijken, deze borden geven aan hoe je kunt betalen.
In Spanje betaal je bij tolpoorten
De Spaanse tolwegen bereik je ook via tolpoorten met een ticket- en barrièresysteem. Hier kun je met contant geld, een creditcard of een elektronische tolbadge betalen. De elektronische tolbadge kun je voor vertrek aanvragen bij de ANWB.
Tol in Italië
Op Italiaanse tolwegen betaal je bij de tolpoorten met contant geld, een creditcard of een elektronische Telepass. De Telepass is een tolbadge en werkt net zoals de elektronische badges in Frankrijk en Spanje. Wanneer je een tolweg oprijdt, herkent de tolpoort jouw Telepass en gaat de slagboom automatisch open.
Vignet voor Oostenrijkse tolwegen
In Oostenrijk heb je voor snelwegen en sommige andere wegen een vignet nodig. Je kunt een tolvignet kopen bij Oostenrijkse tankstations, online of via een app. Er zijn vignetten voor tien dagen, twee maanden of een jaar. Voor enkele delen van het Oostenrijkse hoofdwegennet betaal je apart tol, zoals de Sondermautstrecken en bijzondere bergtrajecten die ’s winters niet begaanbaar zijn. Maak je gebruik van een plakvignet dan bevestig je die in de voorruit van je voertuig. Een digitaal vignet is aan je kenteken gekoppeld.
Tol in Zwitserland
Op alle autosnelwegen in Zwitserland is een tolvignet verplicht. Dit vignet is te koop aan de Zwitserse grens en bij postkantoren en tankstations in Zwitserland. Het is ook mogelijk om het vignet voor je reis te bestellen via de ANWB. Naast de standaard tolheffing op snelwegen, wordt ook voor de Grote Sint-Bernardtunnel en de Munt la Scheratunnel tol geheven.
Tips om tolwegen te vermijden
Als je liever niet voor tolwegen betaalt, zijn er enkele alternatieven en tips om tol te vermijden:
- Kies voor alternatieve wegen: in plaats van snelwegen te gebruiken, kun je ook de kleinere wegen nemen. Dit kan wel langer duren, omdat de toegestane snelheid vaak lager is op deze routes. Het voordeel van alternatieve routes is dat je vaak meer van het landschap en kleinere steden ziet dan wanneer je over de snelweg raast.
- Plan je route van tevoren: door je route van tevoren uit te stippelen, kun je eenvoudig zien waar tolwegen zijn en jouw roadtrip via alternatieve routes plannen.
- Gebruik een navigatiesysteem of app: stel je navigatiesysteem of routeplanner in op ‘vermijd tolwegen’. De meeste routeplanners, waaronder ook Google Maps, geven hier een optie voor. Zo krijg je automatisch routes zonder tolwegen te zien.
- Wees flexibel met je reismoment: in sommige landen, zoals Frankrijk, zijn er bepaalde tijdstippen (spits) waarop je meer of minder tol betaalt. Check van tevoren of dit voor jouw route geldt.
De tolweg op met je huurauto
In veel Europese landen kom je tolwegen tegen. Door je goed voor te bereiden en te weten hoe je tol kunt betalen of vermijden, kun je zorgeloos genieten van je autoreis door Europa. Huur je jouw vakantie-auto bij Enterprise Car Sharing & Rental? Laat ons weten waar je naartoe reist, we denken graag met je mee.