Tolwegen in Europa een handige gids

Ga je met de auto op vakantie door Europa? Grote kans dat je tolwegen tegenkomt. In Nederland zijn deze er niet, dus het kan even wennen zijn dat je hier tijdens je Europese roadtrip rekening mee moet houden. Hier vind je alles wat je moet weten over tolwegen in Europa, hoe je in verschillende landen tol betaalt, en tips om tolwegen te omzeilen.

 

Ook met een huurauto moet je op tolwegen letten.

 

Waar vind je tolwegen in Europa?

Tolwegen zijn in veel Europese landen een essentiële inkomstenbron voor wegbeheer. In landen als Spanje, Frankrijk en Italië betaal je meestal tol op snelwegen. Andere landen, zoals Oostenrijk, vereisen een vignet voor het gebruik van alle snelwegen. In Duitsland en België zijn er tolwegen, maar daar betaal je als bestuurder van een personenauto of camper geen tol.

 

Hoe betaal je tol in verschillende Europese landen?

Als je door Europa reist, is het handig om de tolregels te kennen en de nodige vignetten alvast aan te schaffen. Elk land heeft eigen systemen en tarieven voor tolheffing.

 

Tolwegen in Frankrijk

In Frankrijk betaal je tol bij de tolpoortjes. Betalen kan contant, met een creditcard of met een Télépéage-badge, een systeem dat automatisch bedragen afschrijft. Een Télépéage-badge is onder andere verkrijgbaar bij de ANWB. Kies de juiste tolpoort door de instructies op de borden te volgen.

 

In Spanje

De Spaanse tolwegen werken met tolpoortjes waar je een ticket neemt en bij het verlaten betaalt. Betaling is mogelijk met contant geld, creditcard of een elektronische tolbadge, vooraf te bestellen bij de ANWB.

 

Tol in Italië

Op Italiaanse tolwegen betaal je bij tolpoortjes met contant geld, creditcard of een elektronische Telepass. Deze tolbadge herkent de tolpoort automatisch en opent de slagboom.

 

Vignet voor Oostenrijkse tolwegen

Voor het gebruik van snelwegen in Oostenrijk is een vignet nodig. Je kunt dit vignet aanschaffen bij tankstations, online of via een app. Er zijn vignetten voor verschillende perioden. Voor sommige wegen betaal je apart tol.

 

Tol in Zwitserland

Een tolvignet is verplicht op alle Zwitserse snelwegen, verkrijgbaar bij de grens, postkantoren en tankstations in Zwitserland of vooraf via de ANWB. Voor sommige tunnels betaal je extra tol.

 

Tips om tolwegen te vermijden

Als je liever geen tol betaalt, overweeg dan deze tips:

 

  • Neem alternatieve wegen: vermijd snelwegen en kies voor kleinere wegen. Dit kan langer duren, maar je ziet meer van het landschap en kleinere steden.
  • Plan je route vooraf: door je route van tevoren te plannen, kun je tolwegen vermijden.
  • Gebruik een navigatiesysteem of app: stel deze in om tolwegen te vermijden. Veel routeplanners bieden deze optie.
  • Wees flexibel met je reismoment: in sommige landen, zoals Frankrijk, varieert de tol op bepaalde tijdstippen.

 

Als je een auto huurt voor je vakantie bij Enterprise Car Sharing & Rental, laat ons dan weten waar je naartoe gaat. We adviseren je graag over tol en routeopties.