Autovakantie met kinderen: 6 tips voor op de achterbank

Een autovakantie met je kinderen is een geweldige manier om quality time door te brengen als gezin en ondertussen nieuwe bestemmingen te verkennen. Maar het kan ook een uitdaging zijn om je kinderen gelukkig en comfortabel te houden tijdens lange ritten. Met de juiste planning en voorbereiding kun je echter stressvrije en plezierige ritten beleven. Hier zijn zes handige tips voor een geslaagde autovakantie met kinderen.

 

Tip 1: maak de zitplaatsen extra comfortabel

Als je kinderen veel tijd doorbrengen in de auto, is het essentieel om ervoor te zorgen dat ze comfortabel kunnen zitten. Als je jonge kinderen hebt, is het belangrijk om het juiste kinderzitje te kiezen op basis van hun leeftijd, lengte en gewicht. Zorg ervoor dat het kinderzitje goed is geïnstalleerd en voldoet aan de veiligheidsnormen. Ook als je kinderen niet in een kinderzitje hoeven te zitten, helpt een fijne en gezellige omgeving. Maak de achterbank knus en gezellig voor je kinderen. Voeg kussens, dekens en knuffels toe om het extra comfortabel te maken. Hang ook een zonnescherm op om de felle zonnestralen buiten te houden.

 

Tip 2: plan de reis en maak tussenstops

Een goede planning en het maken van tussenstops onderweg kunnen de autovakantie veel aangenamer maken. Plan van tevoren de beste route om files en vertragingen te vermijden. Gebruik ook een GPS of navigatie-app om gemakkelijk de weg te vinden. Breek de lange reis op door leuke tussenstops te plannen. Zoek naar interessante bezienswaardigheden, speeltuinen of parken waar je kinderen even kunnen spelen en hun energie kwijt kunnen.

 

Tip 3: vermaak onderweg

Voldoende vermaak meenemen onderweg helpt je om je kinderen bezig te houden tijdens de rit. Pak wat spelletjes, kleurboeken, puzzels en ander speelgoed in om je kinderen bezig te houden. Denk aan klassiekers zoals ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ of autospelletjes zoals ‘autobingo’. Je kunt ook gebruik maken van moderne technologie, zoals een tablet om tekenfilms of educatieve programma’s af te spelen. Vergeet niet om koptelefoons mee te nemen, zodat de geluiden op de achterbank binnen de perken blijven en jou als bestuurder niet storen.

 

Tip 4: gezonde snacks en drinken

Zoethouders in de vorm van gezonde voeding en snacks voor onderweg helpen de energie op peil te houden en kunnen je kinderen tevreden houden. Neem vooraf gezonde snacks zoals fruit, groentesticks, sandwiches en yoghurt mee. Zorg ervoor dat je voldoende water en andere drankjes bij je hebt om gehydrateerd te blijven tijdens de reis. Dit helpt ook om vermoeidheid te voorkomen. Vermijd suikerhoudende snacks en frisdranken als je kinderen daar hyperactief van worden.

 

Tip 5: houd je kinderen betrokken bij de reis

Betrek je kinderen bij de autovakantie door ze verantwoordelijkheden te geven en ze actief te laten deelnemen. Laat de oudere kinderen bijvoorbeeld meehelpen bij het navigeren door kaarten of de GPS in de gaten te houden. Dit geeft hun verantwoordelijkheidsgevoel en zo houden ze interesse in de reis. Een andere manier om ze betrokken te houden is met een reisdagboek waarin ze hun ervaringen, tekeningen en gedachten kunnen opschrijven. Dit is een leuke manier om herinneringen vast te leggen en de reis interactief te maken. Let er wel op dat sommige kinderen wagenziek worden van lezen en schrijven in de auto.

 

Tip 6: Flexibiliteit en geduld

Een autovakantie met kinderen kan onvoorspelbaar zijn, dus flexibiliteit en geduld zijn je beste vriend. Houd er rekening mee dat de reis langer kan duren dan gepland vanwege tussenstops, verkeer of onverwachte gebeurtenissen. Pas het reisschema indien nodig aan en maak je niet te veel zorgen over kleine vertragingen. Kinderen kunnen onrustig of prikkelbaar worden tijdens lange ritten. Wees geduldig en begripvol, en maak regelmatig pauzes om ze te laten stretchen, naar het toilet te gaan of gewoon even uit de auto te stappen.

 

Auto huren voor autovakantie?

Met deze zes tips kun je jouw autovakantie met kinderen prettiger en stressvrijer maken. Zorg voor comfortabele zitplaatsen, plan de reis goed, vermaak je kinderen onderweg en houd rekening met hun behoeften en veiligheid. Zo wordt een autovakantie een geweldige manier om mooie herinneringen te creëren en quality time door te brengen met je gezin.

 

Ga je op reis met een huurauto van Enterprise? Tijdens het boeken selecteer je bij de vierde stap van het reserveringsproces extra’s, waaronder kinderzitjes. Neem voor het ophalen contact op met customercare@enterprise-netherlands.com of +31 20 740 0950 om de juiste maat door te geven.